Yammer

Yammer

Son yıllarda Microsoft büyük bir değişim geçirdi. Artık kendisini bir yazılım firması olarak değil, bir hizmet firması olarak tanımlıyor. Bu değişim sonrasında Microsoft yatırımlarının yüzde 90 gibi büyük bir kısmı bulut teknolojisine odakladı ve bu bulut teknolojisinin lokomotifi de hiç tartışmasız Office 365.  Microsoft 2012 yılında “iş dünyasının Facebook’u” olarak tanımlanan Yammer programını 1.2 milyar dolar vererek satın aldı ve Office 365’in sosyal kanadında büyük bir adım atmış oldu. 2013 de Yammer  SSO (Single Sign On) yapısına katıldı. Office 365 iş ortamını güvenli ve rahat bir şekilde her yerden ulaşılabilir kılmakla birlikte, alıştığımız Office ortamında yapabildiğimiz her şeye  Office de  bulunmayan ( Lync Online, Sharepoint Online ,Exchange Online , Yammer gibi) birçok imkanda ekleyerek kullanıcılara sunuyor.

Kuruculuğunu David Sacks’ın yaptığı Yammer 8 Ağustos 2008 de  TechCrunch50 konferansında hizmete başladı. Çok kısa sürede yaygınlaşan Yammer 2010’da 80,000 firmaya ulaşıp “iş dünyasının facebook’u” olarak tanımlanan Yammer 2.0’ı piyasaya sürdü.  2013 yılına gelindiğinde içinde Amerika’nın en başarılı 500 firmasından oluşan “Fortune 500” gurubunun yüzde 85’i de olan 200.000 den fazla firma tarafından kullanılmaya başlanmış, ücretli kullanıcı sayısı 8 milyonun çok üstüne çıkmıştır. Microsoft Yammer’ı satın aldıktan sonra “Microsoft Office”  gurubuna eklemekle birlikte başarılı yaratıcı ekibini değiştirmemiş ve Yammer’ın  CO’su da kurucusu da David Sacks olarak devam etmiştir.

Office 365’de Kurumsal üyeliğiniz olduğunda, Yammer’a şirketinizi (şirketinizin mail adresi üstünden) ücretsiz olarak ekleyebilmektesiniz. Yammer kullanarak şirket içinde projelere ya da ekiplere farklı guruplar açabilir özellikle de  müşterilerinizin domainlerini “private” olarak açacağınız guruplara ekleyerek, çalışanlarınızın rahatlıkla müşteriyle iletişime geçebilip, maillerden çok daha sağlıklı ve özellikle de gözlemlenebilir bir ortamda  mobil cihazlarınızdan bile rahatça belge ve dosya paylaşımında bulunabilirsiniz. Bir gurubu “private” açtığınızda bu gurubu sadece yetkisi olanlar görebilir,  böylece burada çalıştığınız diğer gurupların yetkisi olmayan gurupların içeriğini bilmek bir tarafa varlığından bile  haberi olmaz. Yammer kişilerin birbirleriyle verimli bir şekilde haberleşip 5Gblık hard-disk kapasitesiyle dosya paylaşımında bulunabilmeleri sağlanmaktadır.  Klasik mail sisteminin getirdiği bazı güvenlik ve düzen sorunları bu ortamda ortadan kalkarken , “Audit” özelliği sayesinde  yapılmış her şeyi kayıtlardan takip edebilirsiniz.

Yammer şirket çalışanlarının dünyanın neresinde olurlarsa olsunlar,  ister ofisten ister mobil cihazlardan bağlanıp, office 365 programlarını da kullanarak dosya hazırlayıp güvenli bir şekilde paylaşabilmesini sağlar. Çalışanların fikirlerine değer verildiğini hissedip, düşünce ve önerilerini  rahatça paylaşabilecekleri bir ortam sunar. Projeler bittikten sonra kayıtlarda kalır ve yıllar sonra bile bu projeye bağlı başka bir proje başlarsa önceden yapılanların kolaylıkla ve detaylı olarak gözlenebilmesini sağlar. Şirketlerin proje yönetimi kolaylaşır ve projelerdeki esnekliklerin de artış sağlar.